ישנם המון גורמים המשפיעים על זמן טעינת האתר ומכך עולה, שיש המון שלבים שניתן לעשות על מנת להגביר את מהירות האתר וכפועל יוצא לשפר את חווית המשתמש. זמן טעינת האתר הוא גורם מרכזי וחשוב לדירוג האתר והוא בעל משקל רב בכל הקשור להצלחת האתר, להמרות של האתר ולהענקת חווית משתמש טובה לגולשים שלכם.
בכתבה הבאה נעבור על מספר שלבים ופעולות, אותם תוכלו ליישם באתר שלכם על פי הקצב והצורך שלכם ולצמצם את זמן טעינת האתר. מתחילים…
-
צמצום בקשות HTTP
זמן הטעינה מורכב בין היתר מהזמן שלוקח להוריד את החלקים השונים של העמוד (תמונות, סקריפטים ועוד). כל אלמנט בעמוד, מייצר בקשת HTTP וככל שיש יותר אלמנטים, יש יותר בקשות כאלו.
השלב הראשון בצמצום הבקשות הוא לדעת כמה יש לכם כרגע (תוכלו לבדוק זאת בעזרת כלים שונים כולל כלי הפיתוח שגוגל כרום מעמיד לרשותכם). ככל שתצמצמו את כמות הבקשות, כך זמן הטעינה יפחת והעמוד שלכם יטען מהר יותר.
-
קיצור זמן תגובת השרת
אחד הגורמים הגדולים ביותר המשפיעים על זמן טעינת העמוד שלכם הוא משך הזמן שאורך לחפש את כתובת ה DNS שלכם. כאשר גולש מקיש כתובת URL, שרת DNS הוא מה שמתרגם את אותו URL אל כתובת ה- IP, בדומה לחיפוש מספר טלפון במחשב.
ניתן לבדוק את מהירות השרתים השונים ולעבור לספק המעניק מהירות גבוהה יותר. חשוב גם לדעת שזה תלוי חבילה, שלקחתם ולכן שווה לבדוק את הנושא עם הספק שלכם ולראות מה הוא יכול להציע לכם.
אם אתם משתמשים ב DNS איטי, זה מגביר את הזמן לאיתור האתר שלכם- מה שמשפיע על מהירות הטעינה של האתר ולכן מדובר בפרקטיקה חשובה ומאוד קלה לביצוע.
-
בחירת האחסון הנכון והמתאים לאתר שלכם
מרבית בעלי האתרים החדשים, בוחרים באחסון הזול ביותר. עבור ההתחלה, אחסון זול יכול (כביכול) להספיק אך ברגע שמתחילה להיות תנועה, צריך לבחון את הנושא שוב ובהחלט לא לחסוך בעלויות וגודל האחסון.
ישנם 3 סוגי אחסון:
- אחסון שיתופי – האופציה הזולה ביותר אך היא אינה מסוגלת להתמודד טוב עם אתרים בעלי תנועה, קפיצות בתנועה לאתר ולאתרים אחרים הנמצאים באותו שרת שיתופי, יש השפעה על האתר שלכם.
- VPS – מדובר אומנם בשרת ייעודי אך רק "חלק" מהשרת מוקדש לאתר שלכם מבחינת המשאבים. אופציה זו היא סוג של "מקום טוב באמצע" אשר מגנה על האתר שלכם מיתר האתרים באותו שרת מבלי להשקיע באחסון ייעודי.
- שרת ייעודי – האופציה הטובה והיקרה ביותר אשר בעצם אומרת, שהשרת כולו שלכם מבלי הכרח לחלוק את משאבי השרת ועם הרבה יותר מקום. חשוב להבין שבאופציה זו, אתם אחראים לקונפיגורציה של השרת וכל התחזוקה שלו כולל ההקמה הטכנית. אין ספק כי זו האופציה העדיפה ובמיוחד כאשר מקום האחסון באופציות האחרות נגמר או שהאחסון אינו מצליח לתפקד היטב ומהר לצד ההתקדמות של האתר.
-
הקטנת גודל תמונות
לתמונות בעמוד יש השפעה גדולה על מהירות הטעינה ומרבית התמונות הטובות, שוקלות המון. המחשבה הראשונה היא פשוט להסיר את התמונות אבל זה לא משהו שעושים או מומלץ ובמיוחד כאשר מדובר באתר איקומורס הזקוק לתמונות אשר ידועות כמעלות את יחסי ההמרה פלאים.
ראשית, יש לבדוק בעזרת הכלים השונים (פינגדום, גוגל ועוד), מה קורה בעמוד שלכם מבחינת תמונות ולדאוג להקטינן על מנת לעזור לעמוד, להטען מהר יותר. לאחר מכן יש להתחיל את שלבי הקטנת התמונות. אחת הדרכים הקלות ביותר להקטנת התמונות היא לחתוך את התמונות לגודל המדויק. כך למשל: אם גודל התמונה בעמוד צריך להיות 400 פיקסלים, אין צורך להעלות תמונה בגודל 1000 פיקסלים אשר יוצרת שרשרת פעולות: העמוד נטען עם התמונה בגודלה המלא ואז התמונה צריכה להטען לגודל המתאים וזה מאט את העמוד.
דבר נוסף, שניתן לעשות בעזרת כלים שונים, כגון WP Smush הוא compress (דחיסה) לתמונות. ניתן לבצע את הדחיסה באופן יזום או באופן אוטומטי.
כמו כן, זכרו לבחור את סוג הקובץ המתאים ביותר (JPG, PNG, and GIF הם הסוגים השכיחים ביותר). JPG היא לרוב הבחירה הטובה ביותר עבור אתרים, מכיוון שבאקט השמירה, מידע מיותר לצופה בתמונה, "נאבד" ומקטין את גודל הקובץ, בשונה מקובץ PNG אשר שומר את כל המידע. את קובץ ה- GIF כדאי לבחור רק עבור גרפיקה קטנה או פשוטה אשר אינה עולה על 10X10 פיקסלים וכדומה.
-
השתמשו ב-CDN
בנוסף לשרת האחסון שלכם, תוכלו להשתמש ברשת של שרתים על מנת לקצר את זמן הטעינה עבור גולשי האתר שלכם. שירות CDN יעיל מאוד עבור אתרים עם תנועה אשר גדלה וקופצת לצד תנועה המגיעה מארצות אחרות.
שימוש בשירות CDN מקצר את זמני הטעינה ופותר את כל הבעיות הללו.
ב CDN האתר עושה שימוש (קאש) ברשת שרתים כך שכאשר יוזר "מבקש" קבצים מהאתר שלכם, הבקשה מופנית לשרת הקרוב ביותר אליו ומקצרת את זמן הטעינה – התוכן אותו אשר יוצג לגולש, זהה לתוכן באתר וההבדל היחידי הוא העובדה שהאתר יטען מהר יותר!.
-
צמצמו את כמות התוספים באתר
במשך הזמן, אתרי וורדפרס צוברים לא מעט תוספים. התוספים הופכים את וורדפרס למערכת ניהול ידידותית, שכן התוספים מבטלים את הצורך בשינוי קוד ומאוד קל להתנהל איתם ולהתקין אותם. הבעיה הגדולה היא שכמות גדולה של תוספים עלולה להזיק ולגרום לכל מיני באגים או תקלות; האטת האתר, בעיות אבטחה, קריסות וכדומה.
כל בעל אתר ובו הרבה (אך לא רק) תוספים, צריך להריץ את הבדיקות המתאימות ולנטרל או להסיר תוספים שאינם נחוצים.
כיצד תדעו אלו תוספים נחוצים ואלו לא? בואו נלמד יחדיו;
ראשית, כבו תוספים אשר מודדים ומשפרים את ביצועי האתר שלכם. לאחר מכן הריצו בדיקת מהירות בעזרת הכלים הקיימים כדוגמת גוגל, Pingdom, GTmetrix ועוד. רשמו את התוצאות ואחרי זה בצעו בדיקות מהירות חוזרות אחרי כל תוסף שכיביתם. אין ספק, שתהליך זה יהיה ארוך אם יש לכם המון תוספים אך התוצאות והמסקנות שוות זאת.
דרך נוספת (וקצת אירונית) היא להתקין תוסף שיבצע זאת עבורכם ושמו: Plugin Performance Profiler. בעזרת התוסף הזה תוכלו לדעת אלו תוספים יוצרים לכם בעיות ומאטים את האתר שלכם. שימוש בתוסף זה מקצר את התהליך ואינו מצריך כיבוי והדלקת תוספים לצד בדיקות חוזרות ונשנות של מהירות האתר.
לאחר התקנת התוסף, הריצו סריקת אתר. לאחר כמה דקות יתקבל דו"ח המראה בפירוט כיצד התוספים מתפקדים באתר שלכם וכמה זמן לוקח לכל אחד מהם להטען כולל הזמן טעינה המלא של כל התוספים יחד. בנוסף, הדוח יציג גם פירוט אודות הליבה של כל עמוד באתר שלכם – מה שיעזור לכם לזהות בדיוק מה גורם או תורם לטעינה איטית.
תוסף זה גם שומר את היסטוריית הביצועים אשר תוכלו לחזור אליה בעתיד בעת הצורך.
אם תתקלו בתוספים מיותרים או כאלו אשר גורמים לטעינה איטית של האתר, פשוט השביתו אותם והסירו אותם מהאתר. טיפ קטן מאיתנו: בדקו האם התבנית שלכם כוללת טופס יצירת קשר ואם כן, ותרו על תוסף טפסי יצירת הקשר החיצוני שהתקנתם.
זהו חפיפות פונקציונאליות
באופן כללי, כל תוסף שהתקנתם באתר, כנראה הותקן מסיבה כלשהי. סיבה זו יכולה להיות חשובה יותר מאשר האיטיות ולכן לא תמיד כדאי למחוק תוספים מהר ומבלי מחשבה מקדימה. למזלם של כל בעלי האתרים, יש לא מעט תוספים אחרים אשר יכולים להשיג ולמלא יותר ממטרה אחת ולכן הם עדיפים על תוספים אשר משרתים מטרה אחת בלבד. כמו כן, אין צורך בתוספים שונים אשר משרתים את אותה מטרה ולכן חשוב שלא יהיו כפילות.
-
הפחיתו את כמות ההפניות באתר
באופן כללי הפניות הן חשובות מאוד אך כשיש יותר מדיי מהן, הן עלולות לייצר בקשות HTTP נוספות שעלולות להשפיע לרעה על זמן ומהירות טעינת האתר (במיוחד במכשירים ניידים). הפרקטיקה המומלצת היא לצמצם את כמות ההפניות למינימום ואם תשאלו את גוגל אז תגלו, שהם טוענים שעדיף שהאתר יהיה ללא הפניות – אך זה לא באמת ריאלי עבור מרבית בעלי האתרים.
כיצד לצמצם את כמות ההפניות?
ראשית, התקינו את תוכנת הצפרדע הצועקת המוכרת וזהו את כל ההפניות הקיימות כרגע באתר שלכם. בחנו את כל ההפניות וקבעו האם הן אכן משרתות מטרה חשובה ונחוצה.
שתי ציפורים במכה אחת: מצאו את כל ההפניות שמובילות להפניות ושברו את שרשרת ההפניות המיותרת. תוכלו לערוך את קובץ htaccess שלכם ולכוון את כל ההפניות שלכם היישר אל הגרסה העדכנית ביותר של אותו עמוד.
-
עקבו ונטרו אחר מהירות תנועת המובייל
בנוסף למעקב שאתם צריכים לנהל אחר מהירות תנועת הדסקטופ, חשוב מאוד, ואתם גם רוצים, לעקוב אחר מהירות המובייל. חשוב לזכור: שחווית המשתמש במובייל, משפיעה על דירוג האתר הכללי!
התחילו בבדיקת מהירות האתר שלכם במובייל בעזרת הכלי של גוגל Test My Site. לאחר שתזינו את כתובת ה URL שלכם, יוצגו לכם נתונים שונים הקשורים לזמן הטעינה הממוצע של האתר שלכם, מספר מוערך של גולשים שאיבדתם בעקבות זמן טעינה איטי ועוד. בנוסף, תוצג לכם השוואה בתעשייה הספציפית ואל מול אתרים אחרים באותה תעשייה. אתרים אלו הם בעצם המתחרים שלכם ולכן אתם רוצים לדאוג לשפר את האתר על מנת שתהיו יותר טובים ותדורגו גבוה יותר מהמתחרים שלכם.
מסקנות וסיכום
אין ספק שמשימת צמצום זמן טעינת האתר היא משימה לא פשוטה ואפילו מאתגרת אך היא חשובה ביותר ולמהירות טעינה גבוהה, יש השפעה חיובית על כלל ביצועי האתר.
בכתבה הזו, סקרנו לא מעט טיפים אשר יעזרו לכם לצמצם את זמן מהירות טעינת האתר שלכם אך אין זה אומר שאתם חייבים ליישם את כולם על מנת להצליח ולפעמים תוכלו להסתפק באחד או שניים.
הטיפ הכי טוב, שנוכל לתת לכם הוא בעצם לערוך את הבדיקות ולראות מהם הגורמים המרכזיים ביותר אשר מאטים את האתר שלכם וגורמים לו להיות איטי. טפלו בגורמים אלו והריצו בדיקות מהירות נוספות על מנת לראות את ההשפעה של הטיפול ומהי מהירות טעינת האתר לאחר התיקון והשיפור. התמקדו תמיד במה שמשפיע על המהירות בצורה הכי דרסטית. משם, התקדמו ועברו אל דברים אחרים (וקלים יותר), שיוכלו לשפר עוד ועוד את זמן טעינת האתר שלכם.
השתדלנו להתמקד בגורמים אשר קל לטפל בהם יחסית וללא צורך בשכירת שירותי מפתח או מתכנת אך כמובן שיש דברים יותר מורכבים ומורכבים פחות. מה שהנחה אותנו הוא להעניק לכם טיפים ודרכים לשפר את זמני טעינת האתר בקלות יחסית.
אל תמעיטו בערכן של הבעיות הקטנות אשר משפרות רק קצת ומפחיתות רק חצי שנייה, כי חצי ועוד חצי = שנייה מלאה. וזכרו תמיד, זמן טעינת האתר הוא קריטי להצלחת האתר, הן מבחינת הגולשים וההמרות והן מבחינת הדירוג והביצועים הכללים של האתר.
בברכת ימים מהירים יותר!